Salı, Eylül 12, 2006

Korsan

Hatırlıyorum da sanırım Kanal D'nin bir organizasyonu olarak medya devlerinden temsilciler bir yada iki sene önce ekranlarımızda gelecekten bahsetmişlerdi. Orada o engin fikirlerini bizlere bahşeden gurular bir gün internet içeriğinin de paralı olacağını müjdelemişlerdi.

Ben de içimden "Allah Allah becerebilecekler mi acaba?" diye düşünür olmuştum. Tamam Sayısal Kısıtlama Yönetimi (DRM) diye, bu iş için M$ tarafından üretilmiş altyapılar yok değil ama tutacağını kim garanti edebilir.

Bugün PozitifPC forumunda bir arkadaş bedavaya dağıtılanın kaybettiği değerden bahsetmiş. Sanırım karizmalarıyla söze gerek bırakmayan bu gurular da aynı fikirde. Neyse...

Anlaşılan yeterince gurumamışlar ki merkesi sunucuların kullanılması zorunlu olmayan bir dünyada insanlığın yapabilecekleri göz ardı edilmiş. Örneğin üreticisi isterse dünyanın en büyük sohbet ağını paralı yapsın, herkesin Jabber ile kendi yerel ağına dahil olmayanlarla bile iletişim kurabileceği bilinir. Bu da MSN'nin neden hala ücretsiz olduğunun ve böyle kalacağının açıklamasıdır. İnternet kullanımı biraz olsun eskilere dayananlar ICQ zamanlarında bu servisin ücretli olacağına dair efsaneleri hatırlarlar. O zamanlar o kadar önemsediğiniz bu haber şimidi ne kadar umrunuzda.

Elbet biri gelip CNN yada MSNBC'yi ancak kayıtlı ve ücretli kullanıcıların içerik alabileceği hale getirebilir. Ama kim Slashdot yada fazlamesai'ye bunu yapabilir?

Sonunda olan olur ve işler böyle gittikçe ağın her zaman en büyük olacak oyuncusu korsan yolunu bulur.

Peki ya işler değişirse ve yıllardır GNU'nun yaptığını, benzer bir yolla dev bir müzik şirketi yaparsa. İşte o zaman korsan aç kalmamak için bir yola ihtiyaç duyar. Arama motorları "mp3'ü benden indirin" diye her türlü arama sonucuna çomak sokan sitelerden kurtulur. Gerçek üreticiyi, tüketici ile buluşturanlar da en sonunda yenilmez sanılan korsanı bir daha ayağa kalkamayacak şekilde yere serer.

Peki nasıl para kazanacaklar diye soran yoktur herhalde. En sevdiğiniz diziyi seyretmek için abonelik ücreti ödemiyorsunuz değil mi?

Değişmez kuralı unutmayın bedava bir ürünün korsanı olamaz :)

Hiç yorum yok: