Cuma, Eylül 15, 2006

Göl İnsanları

Göl İnsanları'nda insanın fiziksel, sosyal ve düşünsel evriminin bir kesiti anlatılmakta. 2,5 milyon yıl önce yaşayan atalarımızın yaygın kanının tersine barışçıl varlıklar olduklarını öne süren bu kitap, insanlığın geçmişini, bugününü ve geleceğini merak eden herkesin ilgini çekecektir.

Alıntı Kaynağı: TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları 53

Yukarıda arka kapak yazısından alıntı yaptığım Göl İnsanları ön yargısız değerlendiriliği taktirde bilimsel yöntem hakkında ciddi fikirler edinilmesine fırsat tanıyabilecek bir eser. İçerisinde ilk insanlardan, kadının özgürleşme ihtiyacına kadar pek çok öğe barındıran kitabın en baskın özelliği bilimsel araştırma süreçlerinin ne tür bir uğraş olduğunu net bir şekilde ifade edebilmesi.

Okuyucu tarafından ilk etapta fark edilmese bile, bilimcinin hak ettiği saygınlığı hissettirmeden özümsetiyor. Günümüzün üstüne çokça dogmatik yorum yapılmış konularından birini ele alırken, bilimin nasıl da dogmalardan uzak olduğunu kanıtlarcasına, süreç içerisinde doğruluğundan neredeyse tamamiyle emin olunabilmiş hipotezlerin yeniden düzenlenişlerini gözler önüne seriyor.

Alışkanlıkların aksine neden "avcı-toplayıcı" yerine "toplayıcı-avcı" sözcük ikilisinin kullanıldığının anlattığı kısım üstünden birkaç kez geçmek isteyebileceğim kadar güzel ele alınmış.

Hiç yorum yok: