Perşembe, Kasım 02, 2006

İlkokul çocukları 'bile' daha fazlasına layık.

"Tahtını, rahatını düşünen padişah, yenilen düşmanla birlikte yurdumuzdan kaçtı. İmzalanan Lozan Antlaşması'yla yeni bir devlet doğdu. Bu doğan devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemişti... Atatürk düşmanın ülkeden atılıp sınırlarımızın belirlenmesinden sonra çoktan beri tasarladığı Cumhuriyet'in ilanı üzerine hazırlıklar yapmaya başladı. 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırdı. Onlara, 'Yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz,' dedi... Cumhuriyet'in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı."
İlkokul çocukları 'bile' daha fazlasına layık.
(Kaynak:
Google'da Cumhuriyet Bayramı )
Tırnak içindeki kısmı hatırladınız mı? Hatırlasanız da hatırlamasanız da Gündüz Vassaf'ın yazısına göz atmanızı tavsiye ederim.

2 yorum:

gaykedi dedi ki...

cumhuriyet bayramını daha yeni kutladık, gelde bu haberi okuyunca Mustafa Kemal' i bir kez daha sevgiyle anma !

İranlı kadınlardan recm karşıtı kampanya..İRAN'da kadın hakları savunucuları, zina yapanlara recm cezası verilmesini öngören kanunun değiştirilmesini sağlayabilmek için kampanya başlattı. Kampanyanın öncü isimlerinden Avukat Şadi Sadr, recm cezasının uygulanmaması için kanunda değişiklik yapılmasını talep ettiklerini belirtti. Kadın avukat, feministlerin yaptığı araştırmaya dayanarak, nisan ayında bir kadınla erkeğin recmedilerek öldürüldüğünü söyledi. Avukat Sadr, 9 kadınla 2 erkeğin de recm cezasına çarptırılmış olduğunu, bu insanların cezalarının infazını beklediğini anlattı. Recm cezasının infazında, erkek mahkum kalçalarına, kadın mahkum ise göğsüne kadar gömülüp ölene kadar taşlanıyor. Çukurdan çıkabilenlerin hayatı bağışlanıyor...

http://www.gaykedi.blogspot.com/

Serkan dedi ki...

Küçücük bir çocukken belki Cumhuriyet Bayramı'nın ne olduğunu öğretmeye niyet bile etmediler ama en azından bu ülkenin kurucusunun kim olduğunu köydeki yaşlı nineye bile öğretecek kadar çalıştılar.

Herşeyine hayran olunmuş Birleşik Devletler'de halen ülkesinin kurucusunu bilemeyecek hatta onu ezeli sanacak kadar aklıselimler var.