Cuma, Ağustos 04, 2006

Bir e-dergi; PozitifPC

Daha önce e-Lapis'i okurken hayretler içinde kamıştım. Özgür yazılım dünyasında binlerce yazılımın benzer şekilde dağıtıldığını ve bunun çok normal olduğunu bilmeme rağmen böylesi bir Türkçe ücretsiz e-derginin ikinci sayısının bile çıkmayacağını düşünmüştüm. Malum okuma yazma bilen ama okur yazar olmayan insanlarız.

Şimdi bir de bakın PozitifPC nasıl çıktı karşıma...

Daha önce yaşamadığım kadar yorucu 5-6 aylık bir dönemin ardından tam köye gidecekken bilgisayarıma okuyacak bir şeyler depolamak istedim. O arada fazlamesai.net'e bakıyordum ki PozitifPC ile karşılaştım. Sadece indirdim dosyaları. Ne tesadüf köye çıkarken sıkılırım diye dergi alacak param da kalmamıştı. Yanımda bir kaç kitap ve içinde PozitifPC sayıları dolu bir bilgisayar...

Gelin de bunun bir ölüm iyiliği olduğunu düşünmeyin. Ben Mart 2000 ve Kasım 2005 arasında her ay en az bir bilgisayar dergisi okumuş biriyim. 2006'nın bereketinden olsa gerek çok yoğunluk beni biraz başka işlere mahkum etti ki (tek makale okuyamadım) başımı kaldırınca böyle bir ödül; ilahi adalet olsa gerek.

PozitifPC özellikle özgür yazılım dünyası ile iç içe ama sadece onunla alakalı olmayan gerçek bir dergi. Ama anladığım kadarı ile pek fazla okur çıkaramayan bizler onu epeyce yanlız bırakmışız. Hatta son sayılar zar zor hazırlanmış. Ama tabi kafa karıştırmamakta fayda var. Zorluk bu işe tam zamanlı olarak (hatta daha fazla) mesai ayırmalarından. Yani PozitifPC diğer dergiler gibi gerçek bir iş.

Hal böyle olunca eğer bu işten para kazanamıyorsanız bir şekilde başka işler yapmalı, ardından gönüllü işinize geri dönmelisiniz. Bu ise PozitifPC'nin yayın mantığına pek uygun düşmüyor. Yani eğer gerçek bir dergi çıkarmak istiyorsanız bu işle ilgilenecek bilgili bir kısım yazar kadrosuna ve yine tam zamanlı olarak bu işle uğraşan düzenleyicilere ihtiyacınız var. Yada başka bir yol... Kaliteyi düşürmek.

Pozitif ekibi kalite düşürmeyi yada bir sonraki sayının ne zaman çıkacağı belli olmayan bir dergiyi yayınlamayı kabul edebilecek bir topluluk değil. Her şeye rağmen imkanların azlığı doğrultusunda gerekirse sayfa sayısını azaltarak niteliği düşürmeden yayın yapma kararlılığındalar.

Ancak yine de bir şeyler yapmak gerek. Onlara donanım dağıtıcılarından yada sözde GNU/Linux destekçilerinden pek fayda yok gibi. Aslında onlara sağlanmayanlar biraz da bizlere sağlanmayanlar gibi... Derginin kendisi ve sitesinde yayınlanan özgür yazılım projeleri bunun en büyük kanıtı.

Yapabileceğimiz; en azından okumak ve forumlarını etkin bir şekilde kullanmak. Yani faydalanmak.

Adres: www.pozitifpc.com

Umarım bir gün reklam verenler böylesi bir e-dergiye reklam vermenin ne demek olduğunu akıl ettiklerinde vakit çok geç olmaz...

Hiç yorum yok: