Salı, Aralık 12, 2006

Gerçekten iyi bir iş olabilir ama...

Gerçekten iyi bir fikir ve kararlı çalışma birleşince iyi bir iş çıkacağına inanılır. Öyle de olur zaten ancak her nitelikli iş süreklilik sağlayabilecek fırsatı bulur mu orası kesin değil. Lafı fazla yuvarlamadan konuyu yakın zamanda kaybettiğimiz yerli bir özgür yazılım projesine bağlamalı: Turkix'e...

Özgür yazılım projeleri çok küçük ekiplerle yürümeye terk edilebilecek kadar gereksiz değiller. Hele hele ortada yerel olarak önemli bir çalışma varsa bu akla sığmaz bir fikir olur. Elbet güçlü bir gruba ihtiyaç vardır ve kurucular sayı olarak genellikle yeterli değillerdir.

Ayrıca ilk geliştiricilerin bir özgür yazılım çalışması ortaya çıkarabilecek cesaret ve yetenekte olduğu düşünülürse yine bu kişilerin akademik ve ticari alanda da çok yüksek başarılara imza atabilecekleri hatta çoğu zaman buna mecbur oldukları gerçeği vardır. Kısacası herşeyi kurucudan beklemek armut piş ağzıma düş demekten öteye gidememektir.

Turkix projesinin bize kattıklarını bir kenara bırakın, katamayacaklarını hayal edin. Proje için tek bir çeviri yada en ufak bir tanıtım dahi yapmamış olduğum için kendimi affetmiyorum.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Serkan, teşekkürler yorumların için. Bu konuda enteresan düşüncelerim var. Aslında olayı Pardus'la bağlayıp blogumda önümüzdeki günlerde Türkçe bi giriş yapmayı planlıyorum. Ama kısaca, Ben çok da karamsar değilim bağımsız açık kaynak projeler konusunda.

Serkan dedi ki...

Merakla beklediğime emin olabilirsiniz. Özellikle Türkçe yazılarınızı...